Blog > Komentarze do wpisu

Bajgle

Bajgle to wspaniałe pieczywo, które najlepiej smakuje z kremowym serkiem, ogórkiem i wędzonym łososiem. Nasz przepis nie jest może ortodoksyjny, bajgle nie są wilgotne w środku i mięsiste, jak te w Nowym Jorku. Są lekkie, puszyste, rumiane - po prostu pyszne. Zrobienie ich nie jest wcale trudne. Uwaga - znikają w okamgnieniu...


Najpierw przygotowujemy dość nietypową pożywkę dla drożdży.Ja korzystam zawsze z drożdży świeżych - 25 gramów drożdży mieszamy z łyżką cukru. W rondelku mieszamy szklankę wody (225 ml), 50 ml oleju, łyżeczkę soli oraz łyżkę cukru. Lekko podrzegrzewamy, by rozpuścić sypkie składniki. Mieszaninę przelewamy do drożdzy i mieszamy. Należy uważać, aby nie była za gorąca, bo wtedy drożdże nie wyrosną. Odstawiamy wszystko w ciepłe miejsce na 15 minut.


Do miski lub miksera wsypujemy 450 gramów mąki. Powoli dolewamy wyrośnięte drożdże, miksujemy/zagniatamy aż powstanie gładkie i lśniące ciasto. Mikserem trwa to około 5 minut. Dolewamy pod koniec odrobinę oleju, aby ciasto odkleiło się od misy. Odstawiamy pod przykryciem w ciepłe miejce na ok 1,5 h.

Z ciasta podzielonego na ok 12 części formujemy rolki długości ok 20 cm: lekko je skręcamy trzymając za końce i formujemy bajgle. Odstawiamy do wyrośnięcia na 20 minut.




W tym czasie zagrzewamy w garnku wodę - wyrośnięte bajgle po kolei sparzamy po obu stronach po ok. 2 minuty we wrzątku. Odsączamy na łyżce i kładziemy na blachę (wyłożoną papierem lub podsypaną mąką). Smarujemy jajkiem rozkłóconym z łyżeczką soli. Sypiemy sezamem.



Pieczemy w temp. 200 stopni ok. 15 minut. Powinny być rumiane i wyrośnięte. Gotowe - smacznego!!!!



niedziela, 26 grudnia 2010, cousteau7

Polecane wpisy